De levertijd van deze tegels is een aantal weken, als u het exact wilt weten vraag ons vooraf bestelling svp. De prijs is per m2. Een uitgebreide omschrijving van dit product staat onderaan de pagina.
Terracotta tegels staan al eeuwen bekend als stijlvolle vloerbekleding met een onovertroffen natuurlijke charme. Terracotta staat voor 'gebakken aarde', verwijzend naar de traditionele en ambachtelijke wijze waarop deze vloertegels vervaardigd worden. Terracotta tegels hebben een tijdloze uitstraling en zorgen voor een warme sfeer in elke ruimte.
Waarom kiezen voor terracotta tegels?
Terracotta kies je vooral voor zijn authentieke look en warme uitstraling. Ze passen dan ook uitstekend in eerder rustieke woningen zoals hoeves, landhuizen, kastelen en Spaanse villa's. Terracotta, ofwel gebakken klei, is een natuurproduct met een groot ademend vermogen en bevat geen toxische stoffen. De gebakken aarde houdt bovendien de warmte lang vast, waardoor terracotta tegels zeer geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming.
De meest bekende vorm van terracotta tegels zijn de traditionele vierkante vloertegels van 25 x 25 cm. Toch zijn de plavuizen, een synoniem voor terracotta tegels, ook verkrijgbaar in meerdere vormen zoals zeshoeken, achthoeken en rechthoeken.
De kleur van terracotta hangt af van de gebruikte kleisoort, de toegepaste bakmethode en de brandstof. De kleuren van terracottategels variëren van rood tot oker, van grijs tot roze. Provençaalse tegels hebben eerder roze en gele schakeringen, terwijl oker typisch is voor Toscane.
Terracotta behandelen en onderhouden
Plavuizen van terra cotta zijn meestal ongeglazuurd en dus poreus, wat ervoor zorgt dat ze vlek- en krasgevoeliger zijn dan tegels met een bescherm- of glazuurlaag zoals volkeramische tegels.
Daarom is het zeer belangrijk ze meteen goed te behandelen en achteraf te onderhouden. Is je terracotta vloer niet voorzien van een glazuurlaag, dan is het ten zeerste aan te raden jouw tegels te impregneren met een beschermingslaag. Hieronder vind je een stappenplan om jouw terracotta tegels in optimale conditie te houden:
Stap 1: reiniging van terracotta
Ten vroegste 2 weken na het plaatsen van de terracotta vloer, verwijder je de cementsluier en bouwvuil met een cementsluierverwijderaar. Voor je dit doet, is het belangrijk de vloer en voegen 1 x te dweilen met proper water, zodat de vloer verzadigd is. Belangrijk: de vloerverwarming moet uitgeschakeld zijn omdat de vloer een natuurlijke temperatuur moet hebben bij aanvang.
Stap 2: Beschermen van terracotta
Vooraleer je je vloer beschermt, is het van cruciaal belang dat deze goed uitgedroogd is. De droogtijd varieert van 3-4 weken (lijm) tot 6-8 weken (specie) afhankelijk van de toegepaste plaatsingswijze. Daarna kan je starten met het impregneren van je terracotta tegels met een aangepast product. Dat zorgt ervoor dat vuil en vlekken niet kunnen indringen. Ook bij het beschermen is het belangrijk dat de vloerverwarming uitgeschakeld is.
Stap 3: onderhoud van terracotta tegels
Het periodiek onderhoud bestaat uit 2 onderdelen: droog en nat reinigen.
- Droog reinigen: verwijderen van zand, stof en vuil door te vegen en stofzuigen. Tip: schaf een deurmat aan, zo houd je al een groot deel tegen.
- Nat reinigen: wekelijks licht dweilen van de vloer met een milde zeep. 2 tot 3 per jaar grondig schoonmaken met een intensieve reiniger.
Een vloer van terracotta is iets delicater dan andere keramische vloeren, maar vergt niet zo heel veel extra onderhoud. Dus laat dat je zeker niet tegenhouden indien je een liefhebber bent van zijn warme en rustieke uitstraling.
Bovendien zijn er tegenwoordig ook geglazuurde terracotta tegels met beschermingslaag op de markt. Deze moet je niet meer zelf beschermen en vergen minder onderhoud.
Tips bij het plaatsen
Ben je zelf vertrouwd met het plaatsen van vloeren, hou dan zeker rekening met deze tips specifiek voor terracotta tegels:
- Dompel de tegels op voorhand minimaal 10 tot 24 uur onder in water. Dat zorgt ervoor dat de tegels verzadigd zijn, geen cement opnemen en goed hechten.
- Zitten er tegels bij met afgebroken randjes? Keur ze niet af want ze vormen net de charme van je vloer.
- Je kan terracotta tegels leggen in lijm of specie. De droogtijd verschilt wel naargelang de gekozen methode. Voor lijm is dat 3 tot 4 weken, in specie 6 tot 8 weken.
- Ook bij het voegen moeten de voegen goed verzadigd zijn met proper water. Is dit niet meer het geval? Verzadig dan opnieuw.